Schymberg/Skymberg

År ett soldatnamn från soldattorpet nr 72 i Västra Skymnäs, Råda socken.

Den soldat som blev inskriven på torpet hade dels sitt fadersnamn, Larsson, Johansson etc. Till detta lades soldatnamnet. I detta fall Skymberg.Skymnäs

Detta betyder att många kan ha namnet Skymberg men inte behöver vara släkt med varandra.

En av de som kom att på soldattorpet var Lars Larsson Skymberg. Han kom som soldat till torpet 1836 tillsammans med sin hustru Anna. De tar över soldattorpet efter Erik Stefansson Skymberg och hans familj. I husförhörslängden finns en notering om att Erik blev avskedad med pension.  Lars och Anna fick här tre barn. Petter 1838, Lars 1940 och Maria 1843. Maria dog när hon var tre år gammal. År 1863 fick Lars lämna sin tjänst som soldat på grund av sjukdom.  Han får då också lämna över sitt soldattorp till Per Johansson Schymberg och hans familj. Lars och hans familj får nu arrendera ett annat torp i byn. När Lars dör i nervfeber (tyfus) 1870 kommer kvarvarande sonen Petter och modern Anna att uppodla ett nybygge i Västra Skymnäs. Här levde de fram till moderns död 1885. Petter blev nu utackorderad som rotejon och fick bo hos olika familjer i Västra och Östra Skymnäs.

Sonen Lars (länk till antavla) kom som så många andra från Värmland att leta sig upp till Jämtland och Härjedalen för skogsarbete. Lars kom att slå sig ner i Söderhögen där han gifter sig med Kerstin Jonsdotter(länk till antavla)  också från Söderhögen. De kom att uppodla ett torp längst upp i Söderhögen . Familjen bodde först på Djupedalsbacken (Ol-Ers) i Söderhögen och därefter under några år i Nederhögen.  De fick dock möjlighet att återvända upp till Söderhögen och där få möjlighet att bygga en kombinerad ladugårds och bostadsbyggnad samt odla upp marken runt omkring. Torpet kom att kallas för Lövhögen.. Första barnet Lars dog 21 dagar gammal. Makarna fick sedan ytterligare nio barn. Två av döttrarna Helena och Kristina kom att gifta sig och bli bosatta i Vitvattnet. Helena med Anders Jönsson från Nohlgården och Kristina med Erik Jönsson. Erik var broder med Anders.

Helena och Anders får bland annat dottern  Lotta Kristina (länk till antavla). Lotta var min morfar Elis Svedlunds mamma. 

 

 

Källa: Nils Sundqvist bok  – Boplatser och Människor Sörbyarna, Rätan.

Sorry, no posts matched your criteria.

Gjord med WordPress. Designad med Woo Themes