Emil Näsvall

Emil Näsvall

Bronsstaty gjord av konstären Emil Näsvall. Placerad vid Svegs Kyrka, Härjedalen

Emil Näsvall
Föddes 1908 i Backavallen, Ljusnedal. Ljusnedal är en bruksort några kilometer utanför Funäsdalen.

Sedan sidan tidiga barndomsår tyckte han om att snickra i trä. Han lärare Olof Janson uppmuntrade honom på alla sätt. Emil fick möjlighet att vidareutveckla sin konstnärliga ådra och vid 17 års ålder bröt upp från hembygden och flyttade till Östersund. Där kom han i lära hos Otteströms snickeriverkstad. På kvällarna tog han kurser i teckning. Några år sedan ordnade Olof Jansson att kunde komma till Stockholm och går i lra hos den Jämtlandsfödda skulptören Olof Ahlberg.
Att bli uppmuntrad i sitt konstnärliga arbete och även få möjlig att utvecklas måste ha varit en stor glädje. Tack vare en förestående lärare gavs han denna möjlighet. Detta kan nog ses som mycket ovanligt vid den här tiden. Under åren 1928-1932 deltog han i kurser vid tekniska skolan i Stockholm Konstakademin. Det var här han förstod att han skulle ägna sig åt att skulptera. Men det var i sina rötter från Härjedalen som han hämtade inspiration till sina verk.
1940 gifte han sig och bosatte sig i de berömda Klara kvarteren i Stockholm. Det var i dessa kretsar han började att göra porträttbyster av kända personer. Bland de mest kända kan nämnas bysten av Ivar Lo Johansson som förläggaren Otto Bonnier köpte och Bysten av Jussi Björling finns på Metropolitan i New York.
En permanent utställning om Emil Näsvall finns i Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen. hans mest kända verk inom Härjedalen är statyerna Säterjäntan i Funäsdalen och Skogsarbetaren i Sveg.

Han avled i en olycka 1965.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera

Gjord med WordPress. Designad med Woo Themes